werkweek Ameland donderdag
Ameland donderdag 5 september 2013 

Na de eerste rustige nacht was de reveille om half 8. Het lukte de meeste kinderen om zich uit hun slaapzak te wurmen, zonder zich nog eens (en nog eens en nog eens) om te draaien. Er werd stevig ontbeten en alvast een degelijk lunchpakket in elkaar getimmerd, want er stond ons weer een dag vol energieverslindende activiteiten te wachten. We zouden gezamenlijk starten in het Natuurmuseum in Nes. Dit ligt aan de Strandweg. Omdat er ook een strandweg in het dorp Buren is en we deze werkweek natuurlijk geheel Tomtomloos doorbrengen, kwam een aantal fanatieke (om)wandelaars via een leuke alternatieve route iets later aan. In het Natuurmuseum was veel te doen, zien, horen en dus te ontdekken, spelen en leren. We konden zien hoe de zeebaarzen, haaien en krabben gevoerd werden in het enorme watertheater: het prachtige aquarium daar. We deden een best pittige speurtocht door de verschillende ruimtes, waaronder de grote toegankelijke blauwe vinvis tegenover de ingang. 

Na de broodnodige lunch vertrokken Optimist en Tjotter naar het strand om daar een heerlijke zonovergoten middag door te brengen. Deze keer werd een pretpark voor heremietkreeftjes uit het zand opgetrokken. In Nes werden souveniertjes ingeslagen om de lokale middenstand uit de crisis te trekken. Tjalk trok na een verkoelende duik in de Noordzeegolven dwars door Ameland naar het wad voor de wadexcursie met Ronja de waddengids. Die leerde ons hoe je kokkels moet vinden, hoe je mannetjes- van vrouwtjeskrabben onderscheidt en hoe het zit met de getijden. 

Schoongespoeld en wel hebben we heerlijke macaroni gegeten. Vervolgens maakte iedereen zich op voor het jaarlijkse spektakelstuk van de werkweek: de Bonte Avond! Alle groepen hadden er heel wat werk van gemaakt, dus de moppen, toneelstukjes, quizzes en muzikale acts wisselden elkaar mooi af. Tussendoor werd er gezellig gedanst, gesnackt en genoten. Terwijl de laatste tonen naklonken, deed iedereen een poging om met nog één oog open de tassen weer volgens het oorspronkelijke plan in te richten maar dat viel nog niet eens overal mee. 

Op naar de laatste dag!
am 1.JPG am 2.JPG am 3.JPG am 4.JPG