Werkweek Schiermonnikoog
Na een uitbundig afscheid op de Swoaistee vertrokken wij om 8 uur richting Lauwersoog. Aldaar moesten we eerst de Gemeente van Schiermonnikoog nog overtuigen dat Nastia haar autootje echt wel mee moest op de boot.
Gelukkig konden we op tijd vertrekken uit Lauwersoog richting het mooie Schiermonnikoog. Ouders die nog bang waren dat kinderen misschien wel eens over de reling konden springen tijdens de ‚vaart', iedereen kwam veilig aan de overkant.

Vanaf de boot waren we al redelijk snel bij onze ‚Oorsprong', de kampeerboerderij. Bedden opmaken, even settelen en daarna hup naar de vogelexcursie.
Na een hartelijk ontvangst kregen we les in ‚vogeltrek' en het herkennen van vogels. We leerden dat je vogels eigenlijk niet kan herkennen aan hun vorm of kleur.
De vogelmevrouw kon al op een kilometer afstand horen dat we Goudplevieren gingen 'spotten'. Het was leuk om te zien hoe de kinderen daarna met potlood, verrekijker en boekje vogels gingen natekenen.
De leiding spotte nog een hele grote blauwe vogel op het wad, iets dat niet in zeer goede aarde viel bij de vogelmevrouw. „Als jullie zo doorgaan jagen jullie alle vogels weg".

Na deze wijze les vervolgde we onze reis met de fiets richting het strand via de befaamde ‚badweg'. Wat boffen we toch weer met deze nazomerse dagen. De kinderen zaten allemaal binnen 5 minuten in de zee.
Het was wel handig als we de verrekijker nog hadden gehad van de vogelmevrouw want die zee leek wel kilometers ver weg. Gelukkig was er genoeg verkoeling bij de ‚binnen-zeee-tjes'.

Na het strand-vertier gingen we terug naar de boerderij om heerlijk te genieten van Nasi van Theo. Dat ging er wel in! 

Stilzitten was er niet bij, even kaartjes schrijven (m.a.w ouderwets Twitteren) naar de thuisblijvers (want iedereen weet, maak van thuisblijvers geen spoorzoekers) was het tijd voor levend stratego bij de Berkenplas.
De zon was al ver onder toen we aankwamen op een redelijk donkere Berkenplas. De spanning zat er al goed in. De strijd tussen Kotter en Skutsje kon beginnen. Prachtig om te zien hoe de kinderen in het donker op zoek gingen naar de vaandels van de tegenstander. Kotter wist als eerste het vaadel 'te strijken' van de tegenstander en mocht zich als winnaar uitroepen van dit super spannende spel.

En dan moet je nog terug, en verlichting hebben ze niet heel veel op dit eiland maar het was wel een machtig mooi gezicht om die hele rij fietsen met lichtjes te zien gaan over de donkere paden van Schiermonnikoog.

Met het geluk van de Nastia's bezemwagen kwamen we allemaal weer thuis op ‚de Oorsprong' alwaar we wel nog een probleem hadden. Waar waren Peter en Renate opeens gebleven. Een zoektocht over het stikdonkere terrein van de boerderij gaf nog wat extra spanning aan deze mooie avond. Peter hebben we gevonden, Renate is nog steeds zoek op het moment dat we dit stukje schrijven. 

Samenvattend, het was een machtig mooie dag. Heel het eiland weet dat we er zijn ..... en morgen .... gaan we het wad op, op zoek naar Renate. Tot morgen!
skutsje.boot.JPG skutjes.vogel.jpg