Journaal
Journaal jaargang 37 nummer 16

Donderdag 25-04-2013
Jaargang 37, nummer 16

Welkom
Nikita Saes, Natalie Dijkstra, Cas Hulskers, Esmee Kuipers en Olivier Stiepel heten we van harte welkom op de Swoaistee en we hopen dat zij een fijne tijd zullen hebben bij ons op school.

kroon.jpg Koningspelen
Ook op de Swoaistee zullen we natuurlijk aandacht besteden aan de Kroningsdag. Morgen zal er een programma zijn dat in het teken staat van Oranje.
Alle kinderen worden morgen om 8.15 uur op school verwacht. De stamgroepleerkrachten hebben met hun stamgroep een plek afgesproken om te verzamelen. De school zal namenlijk vanwege geheime activiteiten niet open zijn.
Na een spetterende opening van de dag zal er in de groepen een Koningsontbijt gegeten worden. Voor borden en bestek wordt gezorgd. De dag zal afgesloten worden met een gezamenlijke weeksluiting dat uiteraard in het teken zal staan van de Kroningsdag. Hier kunnen helaas geen ouders bij aanwezig zijn.

Klimaatregeling
Zoals gemeld zal tijdens de meivakantie begonnen worden met het aanbrengen van een geheel nieuw en geavanceerd ventilatiesysteem in alle groepslokalen. Dit is een grote operatie en de werkzaamheden zullen dus ook nog niet klaar zijn na de Meivakantie. Er gaat gestart worden in de gang van de onderbouw. Volgens de planning zullen alle lokalen in deze gang klaar zijn na de meivakantie. Of dit lukt hangt af van het weer. Direct na de vakantie zijn er drie voorbouwlokalen aan de beurt. Dit betekent dat twee groepen waarschijnlijk niet in het eigen lokaal kunnen starten op de maandag na de vakantie en op die dag op een andere plek in de school zullen verblijven. Jullie begrijpen dat dit van zowel het team, als de kinderen en de ouders veel flexibiliteit vergt. Wanneer er bijzonderheden zijn willen wij jullie, ook tijdens de vakantie, op de hoogte houden middels de schoolmailing. Dus houd de mailbox en de website in de gaten!

Afscheid Lysette
Lysette is morgen voor het laatst bij de Optimisten. Zij heeft een lange tijd vervangen in deze groep. Een vaste baan in Grootegast zorgt ervoor dat wij helaas afscheid van haar moeten nemen. Wij willen Lysette vanaf deze plek heel erg bedanken voor haar inzet en wensen haar heel veel plezier in haar nieuwe baan. Isabelle neemt de uren van Lysette over.

Maandag 15 april
Maandag 15 april heeft het hele team met een kijkwijzer op zak, door het hele land verschillende Jenaplanscholen bezocht. We hebben gekeken naar alternatieve stamgroepindelingen, groepsmanagement, de plek van cursussen, wereldoriëntatie enz. Na een inspirerende dag kwam iedereen terug met heel verschillende ervaringen die we vervolgens tijdens een teamvergadering uitgewisseld hebben.

Opgave 4 mijl
Doordat de organisatie aanpassingen heeft gedaan in de opgave datum is deze oproep laat, maar iedereen die mee wil doen aan de 4 mijl van Groningen kan zich vandaag tot 17.00 uur opgeven bij Nina Pichel. De ouders/verzorgers kunnen een mail sturen naar: ninapichel@home.nl.

Werkgroep schoolfeest
Op vrijdag 7 juni is ons jaarlijkse schoolfeest. Dit jaar is het thema: Gemaskerd bal. Alle kinderen mogen die dag met maskers op school komen. 's Ochtend is het feest voor de kinderen en tussen 15.00 uur en 17.00 uur hopen we alle ouders met kinderen op school te ontvangen. De brief met alle informatie ontvangen jullie na de meivakantie. Voor de spelletjes op het plein zijn we op zoek naar kleine prijsjes (bv mac donalds speelgoed/ autootjes/ potloden/ notitie boekjes e.d.). Mochten jullie nog wat op zolder hebben liggen of over houden van de rommelmarkten tijdens Koninginnedag, dan kan dit ingeleverd worden bij Leonie, Mireille, Rinske, Michelle, Mike, Arnold of Elsemieke.

Eenden op de boerderij
De Eenden uit Eendenvijver zijn al een tijdje aan het werk over de lente, jonge dieren en de boerderij. Nu hadden ze een heel groot gelukje want Ate Atema heeft een oom en een tante met een boerderij. En daar mochten wij woensdag op visite komen. Jannie en Harm stonden iedereen al op te wachten in het zonnetje, want we hadden er prachtig weer bij! Iedereen mocht in de koeienstal kijken en daar was heel veel te zien zoals hele grote koeien maar ook kleine kalfjes die nog maar een dag oud waren. Ook ontdekten de Eenden een koeien borstel en allemaal "gaten" in de stalvloer. Buiten was er nog veel meer te ontdekken zoals mollenklemmen en echte mollen. Ook zag een Eend een tractor die wel heel erg veel groter was dan die van ons in de bouwhoek. Kortom we hebben met elkaar een hele leuke, leerzame en gezellige ochtend gehad.

Kameleon op stap kamel1.jpg
Woensdag zijn wij met Kameleon, op de fiets, naar de rioolzuiveringsinrichting in Garmerwolde geweest. We hadden een project gehad over duurzaam bouwen en elektriciteit en toen hadden we het ook over het gebruik van water gehad. We wisten al hoe we zoveel mogelijk water konden besparen, maar we wilden ook graag nog weten hoe je water weer schoon kon krijgen. In de klas hadden we al van flessen, steentjes, zand en watten onze eigen zuiveringsinstallaties gebouwd en nu mochten we de echte zien. Eerst kregen we een koek en wat drinken van een meneer, die heette Jan. Toen kregen we een filmpje te zien en daarna gingen we echt naar de installaties. Het stonk daar heel erg! We mochten in een bak kijken en daar kwam het rioolwater binnen. Ook zagen we een bak waarin al het vuil zat wat ze er uit haalden. Het was best speciaal, want er waren 2 bakken helemaal leeg, omdat ze die aan het schoonmaken waren. Dat komt maar 1 keer in de 8 jaar voor. We hebben 'schoonmaakhaaien', grote schrapers en luchtbelmatjes gezien. Ook hebben we in een oude rioolbuis gestaan. Het was heel leuk en we kregen ook nog een tasje met allemaal dingen erin. Op de terugweg hadden we wind tegen.
Groetjes Kameleon
  kamel2.jpg  kamel3.jpg
Schoolvoetbal
Afgelopen woensdag is er tijdens het schoolvoetbaltoernooi wederom door één meisjesteam en één jongensteam gevoetbald. Hieronder volgen de verslagen van Hester en Vincent.

Woensdagmiddag 24 april hebben de meisjes de halve finale gespeeld van het KNVB scholenvoetbaltoernooi . De eerste wedstrijd speelden we tegen de Groninger Scholen Vereniging. De wedstrijd eindigde in een 0-0. Daarna speelden we tegen de Vuurtoren, de andere openbare school uit Lewenborg. Wij wonnen met 1-0 door een doelpunt van Vera. Een uur later speelden we tegen de Nassauschool. Deze wedstrijd eindigde ook in een 0-0. We werden tweede in onze poule en moesten we spelen tegen de nummer twee uit een andere poule. Dit was de Anne Frankschool. Deze wedstrijd hebben we met 5-0 verloren en dat was super jammer, want nu konden we alleen nog strijden voor de derde of vierde plek. We moesten weer tegen de Vuurtoren, maar dit keer werd het een gelijkspel door een eigen doelpunt van de tegenstander. Door de gelijke stand moesten we penaltys schieten. Hester en Naomi hadden gescored, waardoor we als derde van Groningen. Heel goed gedaan dus!

In de tweede ronde van het KNVB schoolvoetbaltoernooi kwamen ook de jongens weer in actie. De eerste wedstrijd tegen de Brederoschool werd verloren met 3-1. De volgende wedstrijd tegen de Annie M.G Schmidtschool hebben we gewonnen met 2-0. De derde wedstrijd moesten we tegen de GSV en wonnen we met 2-1. De laatste wedstrijd hebben we gewonnen met 1-0, dit was tegen de Beyumkorf. We eindigden als tweede in onze poule en moesten we tegen de tweede uit de andere poule spelen om de derde en vierde plaats. Helaas verloren we met 1-0 en werden we dus vierde van Groningen. Toch een heel goed resultaat.

Sportclub Swoaistee
Ook bij de Sportclub Swoaistee wordt aandacht besteed aan de Koningsspelen op vrijdag 26 april.
Wanneer: vrijdag 26 april
Wat SportClub de Swoaistee in combinatie met Zappsport! Tijdens de het uur van de SportClub zullen verenigingen uit de wijk aanwezig zijn! Ze zullen vette clinics komen geven. Op 26 april zijn alle kinderen uit de wijk uitgenodigd om hier aan deel te nemen
Waar : sporthal Lewenborg
Hoe laat 14:00u
Voor wie kinderen vanaf groep 3 t/m 8

Activiteiten in de Meivakantie
In de Meivakantie is er weer van alles te beleven in Lewenborg. Van Koningen- en Koninginnendisco tot bingo, lasergamen en bowlen. Kijk voor al deze leuke activiteiten in deze link.

Vakantierooster schooljaar 2012-2013
 • Meivakantie 29 april t/m 10 mei 2013
 • Pinkstervakantie 20 mei 2013
 • Zomervakantie 8 juli t/m 16 aug. 2013

Margedagen
 • Woensdag 12 juni 2013
 • Donderdagmiddag 27 juni 2013 (geen tmo)

Activiteiten CJG
Koffie-uurtje op school
Elke 3e dinsdag van de maand in het Ruim van De Swoaistee,
Tijd: 8.30 - 9.30 uur
Meer informatie bij Hilde Post, 06 52 65 91 26.

Elke maandag en donderdagochtend inloopochtend voor Ouder & Kind
Ontmoeting van ouders en kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar met opvoedgesprek, informatie en spel in de huiskamer.
Tijd: van 9.30 tot 11.45 uur
Locatie: huiskamer van het CJG
Opgeven is niet nodig

Speel Mee
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur.
Data: woensdag 15 en 29 mei
Locatie: peuterschool het Brugwachtertje, het Vensterhuis, Anker 14c
Inloopmiddag voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar Koffie / thee en limonade staat klaar. U bent van harte welkom ! Voor meer informatie kunt u terecht bij Annemieke Bos, pedagogisch medewerker van het brugwachtertje. brugwachtertje@cop-groningen.nl /of 050-5494146

Opvoeden van een tweeling, een vak apart
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur
Datum
: zaterdag 18 mei
Locatie: huiskamer van het CJG
Een ochtend voor ouders van tweelingen, om ervaringen uit te wisselen over hoe het is om een tweeling op te voeden.
Opgeven bij Hennie Mulder, consulent CJG

De NEMO - mamaclub
Tijd: 13.30 tot 14.45 uur
Data: woensdag 15+22+29 mei en 5+12 juni
Locatie: in het CJG, Anker 14
5 x verschillende activiteiten. Van gezonde traktaties maken tot visagie voor mama's
Opgeven bij Hennie Mulder

Tasjes naaien
Voor kinderen in de leeftijd van 9 en 10 jaar
Tijd: 9.00 tot 10.30 uur
Datum: maandag 6 mei
Locatie: huiskamer van het CJG
Opgeven bij Hennie Mulder

Aan al deze activiteiten zijn geen kosten verbondenmeer Informatie over de activiteiten in het CJG bij Hilde Post, sociaalverpleegkundige
06-52659126 of Hennie Mulder, consulent CJG: h.mulder@cop-groningen.nl of 06 13 19 77 59

Cursusprogramma Kapteyn Instituut
Na het succes van vorig jaar gaat binnenkort weer een nieuwe Jeugdcursus Sterrenkunde van start, georganiseerd door het Kapteyn Instituut. Voor meer informatie kun je kijken op www.astro.rug.nl/cursus.

We wensen iedereen een fijne vakantie!!!!!!!

Agenda

 • zaterdag 27-04 begin Meivakantie
 • maandag 13-05 weer naar school
 • zaterdag 18-05 start Pinkstervakantie
 • dinsdag 21-05 weer naar school
  or/mr
 • vrijdag 24-05 weeksluiting Dek: middenbouw en bovenbouw
  weeksluiting Ruim: voorbouw en onderbouw
 • maandag 27-05 avondvierdaagse
 • dinsdag 28-05 avondvierdaagse
 • woensdag 29-05 avondvierdaagse
 • donderdag 30-05 avondvierdaagse
 • vrijdag 07-06 schoolfeest

Aanvang weeksluitingen 11.30 uur

Journaaltjes:
Gastouder
: Bent u op zoek naar een enthousiaste en leuke gastouder dan kunt u contact opnemen met Rosanne Merema. Ook bso en vso is mogelijk. Ze woont op loopafstand van de school en heeft een kleinschalig opvang voor maximaal 6 kinderen, waarvan 2 van haar zelf. Rosanne heeft een afgeronde SAW (sociaal agogisch werk) opleiding en heeft gewerkt in de kinderopvang. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosanne Merema 0618911596

Te koop: Verse scharreleieren. €1,20 per doos á 10 stuks. Zelfbediening. Dukdalf 136

BSO: Er is nog plaats op onze SKSG BSO groepen! U bent van harte welkom om eens vrijblijvend een kijkje te nemen! Uw kind mag in overleg ook gerust een keer 'proef draaien' om te zien hoe leuk het is op de bso! Kom langs met uw kind of maak een afspraak!
BSO in school: SKSG Atlantis/ Neptunus: Contactpersoon Jessica Nijstad. Tel. 5490663 of Locatiemanager Arjan Juch :5412365
BSO tegenover school: SKSG Paddeltje: Contactpersoon Ina Nijdam: Tel 5418589 of Locatiemanager Linda Jansema. 5418589

De kosten van een Journaaltje: € 1,-
Advertenties inleveren bij Jacobien van den Hoofdakker