Journaal
Journaal jaargang 38 nummer 10

Donderdag 16-01-14
Jaargang 38, nummer 10

Begin 2014
We zijn alweer anderhalve week bezig, maar natuurlijk willen we iedereen nog een heel voorspoedig en gezond 2014 toe wensen!!!!
Het is goed om te zien dat alle kinderen weer fris aan het nieuwe jaar zijn begonnen. Voor het gebouw was het een iets minder fijn begin. We hebben in de vakantie veel last gehad van vandalisme en hadden hier in de eerste week na de vakantie nog hinder van, omdat er her en der nog wat reparaties gedaan moesten worden.
Gelukkig is er tijdens de vakantie ook een schilderploeg aan het werk geweest en zit het gebouw op veel plekken weer goed in de verf.

Welkom
Huub van Dijk, Indy Veenstra, Noah Zuur en Lunis van Leeuwen heten we van harte welkom op de Swoaistee en we hopen dat zij een fijne tijd zullen hebben bij ons op school.

Dochter geboren

muisjes14.jpg

Michelle is bevallen van een gezonde dochter. Ze heet Jesmae. Dochter en moeder maken het goed. Michelle is zelfs al op school geweest om de baby te laten zien aan de kinderen uit Robbenplaat en ze te trakteren op beschuit met muisjes. 

Vanaf hier nogmaal hartelijk gefeliciteerd!!!!!!


Toetsperiode
Er wordt weer volop getoetst. De Cito-eindtoets voor groep 8 wordt begin februari afgenomen, maar in de andere groepen vindt er dus nu al toetsing plaats. Het is voor de rust in de school daarom extra belangrijk om op tijd op school te komen. Ook is het prettig wanneer er zo min mogelijk afspraken naar bijv. tandarts. orthodondist ed. onder schooltijd worden gepland. Alvast hartelijk dank voor de medewerking.

Weeksluiting
Op de meeste deuren hebben jullie het al kunnen lezen. De weeksluiting van vrijdag 21 januari gaat niet door. Deze wordt verschoven naar vrijdag 31 januari.

Inschrijven voor STOMP: Swoaistee's Tweede Open Muziek Podium!
Jawel, het kan weer! Je mag je weer inschrijven voor de tweede aflevering van het Open Muziek Podium. Vorig jaar hebben we met alle kinderen mogen genieten van wel 8 muzikale optredens tijdens dit gezellige en mooie muziekprogramma. Het gaat dit jaar plaatsvinden op vrijdag 21 februari en is alleen toegankelijk voor ouders van optredende kinderen. Dit zijn de spelregels wanneer je wilt meedoen:
- Alle bouwen mogen meedoen (ook met elkaar).
- Je mag dus solo of samen meedoen.
- Je mag iets live zingen en/of je instrument bespelen. Het mag van bladmuziek maar het hoeft niet. Als je zingt, mag je de begeleiding (zonder opgenomen zang: het is dus géén playback) op cd of USB aanleveren bij je eigen stamgroepleider. Het liefst al ruim van tevoren! Natuurlijk zet je duidelijk je naam + je stamgroepnaam en het nummer + de titel van de track op het hoesje! Geef je ook even door wat je nog meer nodig hebt (de piano, microfoon, krukje, muziekstandaard enz.)?
- Het liedje/nummer mag zo rond de 3 minuten duren. Korter mag, maar niet langer.
- Je mag inschrijven tot en met uiterlijk vrijdag 14 februari. Doe dit dus bij je eigen stamgroepleider, of bij meester Arnold (maandag en dinsdag in Tjalk).
Tot vrijdag 21 februari allemaal!

op14.jpg

Vreedzame school 

In alle groepen is na de vakantie gestart met blok 4 'We hebben hart voor elkaar'. In dit blok staat het omgaan met gevoelens centraal. Het goed om kunnen gaan met gevoelens is belangrijk voor een goede communicatie en samenwerking tussen mensen, maar ook spelen gevoelens een belangrijke rol in conflicten. Wij streven naar een klimaat in de groep en de school waarin iedereen zich prettig voelt en waarin kinderen 'hart voor elkaar hebben': een zorgzame houding ten opzichte van elkaar. Dit gaat makkelijker als kinderen in staat zijn hun gevoelens te benoemen en zich in de gevoelens van anderen kunnen inleven. In dit blok gaan de kinderen hiermee oefenen.

vz14.jpg
Inspectiebezoek
Op dinsdag 28 januari krijgen wij bezoek van twee inspecteurs. Het is een themabezoek op Wereld Oriëntatie en zij gaan vooral kijken naar dit vakgebied.

Schaaktoernooi
Zondag 23 december was er een schaaktoernooi in het sportcentrum van de ACLO. We werden eerst in twee groepen verdeeld. 4-5-6 werd een groep en 7-8 werd een groep. Toen gingen 4-5-6 tegen elkaar schaken en 7-8 gingen ook tegen elkaar. Maar... we gingen niet gewoon schaken! We gingen Raindropchess schaken! Dit is een soort schaken waarmee je met een leeg bord begint, een stapeltje kaarten en de stukken staan naast je bord. Degene die met de witte stukken speelt mag beginnen en dus als eerste een kaart pakken. Op de kaarten staan schaakstukken, zoals een loper. Deze mag je overal op het bord zetten.
Op het laatst was er een prijsuitreiking en daarbij kregen wij de beker voor de 2e plaats van de scholen. Pelle, Tom en ik hebben de beker voor de school gewonnen en wij zelf hebben nog een kleine zilveren beker gewonnen.
Benthe Kievits uit Schoener
schaak14.jpg

Gevonden voorwerpen
De bak met de gevonden voorwerpen puilt weer uit en dus hebben we een wasrek met kleding op het podium in Het Ruim staan. Deze blijft een week staan en heb je de tijd om te kijken of er nog gemiste spullen tussen hangen. Eind volgende week ruimen we het rek op en gaan de spullen naar een goed doel.

Nationale Voorleesdagen
In de voorbouw besteden we weer vanaf woensdag 22 januari aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Wij nodigen net als vorig jaar ouders aan het begin van de schooldag uit om bij ons in de groep te komen voorlezen. Het mag een mooi voorleesboek van vroeger zijn, een zelfverzonnen verhaal , een spannend verhaal of een verhaal in een andere taal. De voorleesdagen duren tot en met vrijdag 31 januari. Wij verheugen ons alweer op de fijne voorleesmomenten.

Koffie/thee inloop op De Swoaitsee
Dindsdag 21 januari is het weer koffie- en theetijd met Hilde Post (CJG).
Even tijd voor jezelf. Andere ouders ontmoeten en samen praten over de dagelijkse dingen. Ervaringen delen en dan ontdekken dat je niet de enige bent die met vragen rondloopt. Er is altijd wel wat te bespreken omtrent opvoeden en opgroeien. Als je zelf een vraag of onderwerp weet, breng het vooral in.

Parkeren rond de school
Wij willen iedereen vragen om de kinderen zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school te brengen. Er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen, waardoor er nu op plaatsen geparkeerd wordt waar het niet toegestaan is. Hierdoor ontstaan er gevaarlijke situaties en ook buurtbewoners ervaren hier overlast van. Alvast dank voor de medewerking.

Eenwielers en spacescouters
Meestal zien we kinderen in het voorjaar met eenwielers, spacescouters e.d. op school komen, maar door de zachte winter zien we het speelmateriaal op wieltjes nu weer de school in komen rijden. Heel erg leuk natuurlijk, maar dit materiaal is helaas niet zo goed voor de vloer en we zouden graag willen dat ze buiten de school geparkeerd worden. Het is wel verstandig om ze met een ketting aan het hek vast te maken.

Film Kerstkoor
Tijdens het optreden van het Kerstkoor is er gefilmd. Voor wie interesse heeft is deze gratis beschikbaar via www.jouwschoolfilm.nl . Je hebt hiervoor, ter bescherming van de privacy, wel een wachtwoord nodig.
Helaas kunnen we deze niet in de nieuwsbrief vermelden want die kan iedereen lezen (ook van buiten de school) . Het wachtwoord is op te vragen bij de mensen van de school.
Of voor diegene die de informatie van de Sinterklaasfilm nog heeft; dit is hetzelfde wachtwoord.

Kinderwerkplaats BKO50
De nieuwe flyer is uit en hierin staat wat je allemaal in de Kinderwerkplaats kunt doen en beleven. Je krijgt de flyer op school of je haalt hem bij het Kunstencentrum in de Walstraat. In de flyer vind je een gratis kaart om mee te doen op de woensdagmiddag bij de Vrije Inloop.
In de week van 27 januari starten alle cursussen. Er is nog veel plek op donderdagmiddag en zaterdagmorgen.
Ook in de talentklas op woensdag kunnen nog kinderen mee doen.Doen jullie ook mee? Geef je op via www.bk050.nl/kinderwerkplaats
Kom een keer langs bij een cursus in de Kinderwerkplaats en kijk of je het ook leuk vindt om een cursus te doen.

Enquête Summer Camps
In de bovenbouwgroepen (en groep 5) is aan alle kinderen een enquête meegegeven over Summer Camps. Deze enquête is gemaakt door een student 'Sport en Management'. Het zou fijn zijn wanneer jullie deze voor hem invullen. De vragenlijst kan tot volgende week vrijdag ingeleverd worden bij de stamgroepleerkracht.

Vakantierooster schooljaar 2013-2014

 • Voorjaarsvakantie 22 februari t/m 2 maart 2014
 • Goede Vrijdag/ Pasen 18 april t/m 21 april 2014
 • Meivakantie 26 april t/m 11 mei 2014
 • Hemelvaart 29 mei t/m 1 juni 2014
 • Pinksteren 9 juni 2014
 • Zomervakantie 5 juli t/m 17 augustus 2014

Margedagen schooljaar 2013-2014

 • Woensdag 5 februari 2014
 • Woensdag 4 juni 2014
 • Donderdagmiddag 19 juni 2014
 • Vrijdagochtend 4 juli 2014

Agenda

 • dinsdag 21-01 OR
 • woensdag 22-01 MR
 • vrijdag 31-01 weeksluiting Dek: Eendenvijver, Schateiland, Pinguïnrots, Matrozen, Jutters, Tjalk, Kameleon
  weeksluiting Ruim: Vlot, Kikkersloot, Beverburcht, Walvisbaai, Optimist, Kotter
 • dinsdag 28-01 inspectiebezoek
 • vrijdag 07-02 weeksluiting Dek: Otters, Vissenkom, Flamingo's, Piratennest, Dolfijnen, Schoener, Klipper
  Weeksluiting Ruim: Zeesterren, Krokodillenplas, Tuimelaars, Robbenplaat, Tjotter, Skûtsje
 • Dinsdag 11-02 eind Cito groep 8
 • Woensdag 12-02 eind Cito groep 8
 • Donderdag 13-02 eind Cito groep 8
 • Woensdag 19-02 rapportage groep 1,3 en 5
  adviesgesprekken groep 8
 • Donderdag 20-02 rapportage groep 1,3 en 5
  adviesgesprekken groep 8
 • Vrijdag 21-02 weeksluiting: open podium

Journaaltjes:
De kosten van een Journaaltje: € 1,-
Advertenties inleveren bij Jacobien van den Hoofdakker

Aanbod Centrum Jeugd en Gezin najaar 2013

Koffie-uurtje op school
Elke 3e dinsdag van de maand
Een uur voor de ouders van de basisschool om te praten over hun kinderen, opvoeden en schooluur
Tijd: 8.30 - 9.30
Meer informatie bij Hilde Post, 06 52 65 91 26

Speel Mee
Tijd 13.00 tot 16.00 uur.
Data woensdag 2/10 6/11 20/11 11/12
Locatie peuterschool het Brugwachtertje, het Vensterhuis, Anker 14c

Inloopmiddag voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar Koffie / thee en limonade staat klaar. U bent van harte welkom! Voor meer informatie kunt u terecht bij Annemieke Bos, pedagogisch medewerker van het brugwachtertje. brugwachtertje@cop-groningen.nl /of 050-5494146

Wereldlunch
Samen een gezonde lunch maken van recepten uit de hele wereld.
Tijd 9.30 tot 11.30 uur
Datum elke 1e woensdag van de maand
Locatie huiskamer van het CJG, Anker 14
Kosten 1 euro ( deelname alleen bij opgave )

Elke maandag- en donderdagochtend van 9.30 tot 11.45 uur, is er een inloopochtend voor ouder & kind. Een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, met opvoedgesprekken, informatie en spel.

Elke woensdagochtend van 9.30 tot 11.45 uur inloop voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, met opvoedgesprekken, informatie en spel.

Voor opgave en meer informatie over bovenstaande activiteiten kunt u terecht bij
Hennie Mulder, consulent Centrum voor Jeugd en Gezin Lewenborg
telefoon 0613197759 / h.mulder@cop-groningen.nl of loop even binnen bij het CJG, Anker 14
Kijk ook voor meer informatie op www.cjg.groningen.nl/lewenborg en op Facebook CJG Lewenborg