Journaal
Journaal jaargang 38 nummer 13

Donderdag 13-03-14
Jaargang 38, nummer 13

Welkom
Mae-Sofie Ceelie heten we van harte welkom op de Swoaistee en we hopen dat zij een fijne tijd zal hebben bij ons op school.

Jenaplanconferentie op De Swoaistee
Woensdagmiddag vond de jaarlijkse Jenaplan regioconferentie plaats bij ons op school. 210 collega's van alle Jenaplanscholen uit Groningen en Drenthe waren aanwezig. Er was een gevarieerd programma met een lezing, workshops, een theatervoorstelling en genoeg tijd om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het was een zeer geslaagde en leerzame middag.

jenaplanconf2014.jpg
Uitslag van de eind-cito
Deze week is de uitslag van de eindcito binnengekomen. Alle kinderen hebben het heel goed gedaan en kunnen trots zijn op hun prestaties. De gemiddelde score lag boven het landelijke gemiddelde en ruim boven de inspectienorm.

Berichten van de oudervereniging
Betalingen
Na aanleiding van de herinneringsbrieven hebben veel ouders/verzorgers de ouderbijdrage betaald. Wij en alle kinderen bedanken jullie voor het betalen van de bijdrage.
Heeft u nog niet betaald vragen wij u dit alsnog te doen. Met uw bijdrage kunnen we alle leuke activiteiten blijven doen voor de kinderen.

Nieuwe leden gezocht
We hebben ons team kunnen versterken met Loes en Paulien. Wij zoeken nog steeds leden die elke derde dinsdag met ons mee willen denken om het voor onze kinderen nog leuker te maken op De Swoaistee. Wilt u ook deel uit maken van het bestuur van de oudervereniging? Laat ons dit weten via oudervereniging@swoaistee.nl
Met vriendelijke groet
Oudervereniging de Swoaistee

Scheepvaartmuseum
Woensdag 19 februari hebben de Walvissen een bezoek gebracht aan het Scheepvaartmuseum. Hieronder een verslag.

Scheepvaart2014.jpg


Wij gingen woensdag 19 februari naar het scheepvaartmuseum. We gingen met de bus.
Toen we daar waren gingen we op de speelzolder eten. Toen we klaar waren, mochten we nog even spelen. Daarna gingen we in een kringetje zitten. Een mevrouw vertelde ons hoe een schip blijft
drijven. Ze liet ons allemaal experimentjes zien. Ze vertelde over Archimedes, die ontdekte dat de kroon van de koning niet echt was. Toen moesten we groepjes maken. We gingen in groepen schepen maken met klei, een leeg pak melk, karton en nog wat andere spulletjes. We moesten er knikkers in doen en daarna gingen we testen of hij bleef drijven. En dat was alle groepjes gelukt. Als prijs kregen we allemaal een ballon. Daarna moesten we alweer naar school toe. Maar eerst gingen we nog een klassenfoto maken met een schip als achtergrond!
Groetjes Walvisbaai!

Handbal sportdag in de wijk
Op maandag 17 maart is het weer zover, B-slim Lewenborg laat de groepen 4 en 5 uit de wijk weer in actie komen in sporthal Lewenborg. Dit jaar is er gekozen om de sportdag het thema handbal te geven. Hierbij komt ook handbal verenging V & S uit Groningen meehelpen om deze sportdag tot een groot succes te maken. Alle kinderen uit de middenbouw hebben hierover al informatie mee gekregen.
Het B-slim team heeft er veel zin in en ziet alle 350 kinderen graag tegemoet op 17 maart.
Met sportieve groet,
B-slim team lewenborg

10.000 Complimenten voor positieve schoolcultuur
complimenten14.jpgStichting Collectief Goedbezig en de ASN Bank bieden basisscholen vanaf 7 oktober 2013 de mogelijkheid om complimentenmachines in te zetten. Daarmee kunnen zij door middel van waardering een positieve schoolcultuur ondersteunen. Vanaf 6 november 2013 reizen de 5 'complimentenmachines' door het land.
De complimentenmachines zijn gevuld met vijf verschillende Goedbezig-buttons. Leerlingen kunnen deze aan elkaar geven om elkaars talenten zichtbaar te maken en positief gedrag een podium te geven. Het kan ook zijn dat de leraar een grotere rol speelt in het benoemen van de complimenten, dat is afhankelijk van de invulling van de school. De school is vrij te bepalen hoe ze het proces van waardering inrichten.
Onze school is na de voorjaarsvakantie gestart met de machine. Dit is een perfecte aansluiting op de aanpak van de Vreedzame School, waarin de 'opstekers' een belangrijk middel zijn om kinderen in positief gedrag te stimuleren. De machine heeft momenteel een centrale plek binnen de school om over een week door te gaan naar de volgende school in de regio. Er zijn 5 complimentenmachines beschikbaar. Elke machine reist tot 18 april 2014 door een bepaalde regio in het land. De machines worden verplaatst van school naar school door de scholen zelf en gaan in totaal 10.000 complimenten loslaten.
Stichting Collectief Goedbezig bestaat sinds 2001, toen een aantal studenten in Groningen 'Goedbezig' op een sweater liet drukken. Een half jaar later volgden buttons die studenten tijdens Koninginnedag 2002 uitdeelden ter beloning van goed gedrag. Het bleek een zeer besmettelijk virus. Ruim tien jaar en verschillende ontwikkelingen later hebben Goedbezig en de ASN Bank de handen ineen geslagen om het nu groter aan te pakken en tienduizend buttons in te zetten op basisscholen. Het doel is dat actief waarderen en belonen gaat helpen tegen pesten.


Afscheid van Dymph en Lesley
Het is een beetje stilletjes gegaan en daarom willen wij nog wel graag in dit Journaal even aandacht besteden aan het afscheid dat wij van twee collega's hebben genomen.
Dymph heeft een aantal jaren de administratie voor onze school verzorgd. Na een langdurig ziekteproces heeft Dymph besloten om zelf ontslag te nemen om zodoende beter te kunnen werken aan een volledig herstel. Op haar eigen verzoek hebben we haar afscheid klein gehouden en op haar manier ingevuld. Op school heeft André haar taken inmiddels volledig overgenomen.
Lesley was geruime tijd onze 'native speaker' voor het vak Engels in alle groepen van onze school. Ook zij heeft een lange periode te maken gehad met allerlei gezondheidsproblemen, die uiteindelijk hebben geleid tot ontslag. Ook Lesley wilde geen groots afscheid en daarom hebben we haar afscheid ook klein gehouden.
De werkgroep Engels is druk bezig om het Engels in alle groepen opnieuw vorm te geven. Op dit moment gebeurt dit o.a. door het gebruikmaken van 'Groove Me'. Dit is een werkwijze die sterk uitgaat van Engelse liedjes. De lessuggesties en materialen van Lesley worden nog steeds dankbaar gebruikt.

Inspectierapport
Zoals bekend hebben wij in januari het vierjaarlijkse bezoek gehad van de inspectie. Wij hebben deze week het definitieve rapport ontvangen. Het is een zeer positief rapport dat over ongeveer vier weken op de site van de inspectie te lezen zal zijn en wat wij ook op onze eigen site zullen plaatsen.

Opbrengst boekenmarkt
Het is alweer even een tijdje gelden dat de boekenmarkt bij ons op school plaats vond, maar er is nieuws! Er is goed verkocht in de nieuwe boekenstand van Boekhandel Daan Nijman uit Roden. Van het verkochte bedrag krijgt school een percentage waar we weer boeken voor mogen kopen. Dit jaar hebben we acht prentenboeken uitgezocht. Deze worden nu al met veel plezier gelezen in de voor-en onderbouw!

Uitstapje Pinguïnrots
pinguin14.jpgAfgelopen dinsdagochtend zijn de Pinguïns naar het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden geweest. Dit was als afsluiting van het werken over Vroeger en Nu. Een aantal vaders, moeders en zelfs een oma hebben ons er met auto's heen gebracht en hebben zelf ook genoten van die goede oude tijd!
In het museum zagen we allemaal oud speelgoed. De ene helft van de groep ging eerst een speurtocht doen door het museum. Behalve kijken konden zij ook spelen, bijv. op de speelzolder met o.a. treinen of in de knutselkamer. De andere groepjes gingen buiten spelen. Je kon blik gooien, steltlopen, tollen, touwtje springen, een rondje draaien in de ouderwetse draaimolen of op een hele gekke fiets met een groot wiel voor en een kleintje achter fietsen. Tussendoor gingen we buiten in het zonnetje eten en drinken. Daarna gingen we wisselen. Het was een super leuke en leerzame ochtend!!


Zaalvoetbal De Swoaistee 2014
Woensdag 12 maart, na het rekenen, moesten het jongens-en meidenteam zich verzamelen bij de parkeerplaats. We gingen gesplitst in de auto`s naar Leek. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk waren we bij Sportcentrum Leek. Even later gingen we ons omkleden in de kleedkamers.
Meiden
Bij de wedstrijden speelden we 5 tegen 5. Er waren 4 spelers en 1 keeper. Natuurlijk hadden we ook een yell, die we aan het begin van de wedstrijd deden: "Je hoeft de bal hier niet heen te vegen De Swoaistee houdt hem toch wel tegen!". Wij hadden als meidenteam meteen al een wedstrijd gewonnen met 1-0. We hadden lange pauzes van een half uur of drie kwartier. De jongens speelden steeds op dezelfde tijd als wij. We zaten vaak op de bank in de kantine of in de kleedkamers. We gingen soms ook kijken bij de wedstrijden van de tegenstanders. De tweede wedstrijd hebben we met 3-1 gewonnen'. De derde wedstrijd was weer een succes, die hebben we met 4-0 gewonnen. Als team waren we hier erg blij mee, maar het kon nog beter de vierde wedstrijd hadden we ook gewonnen met 4-0! Na weer een hele lange pauze was de spannendste wedstrijd. We moesten tegen het team dat ook alles had gewonnen, dus dat maakte deze wedstrijd zo spannend. Wat een tegenvaller was, is dat een meisje heel hard kon schieten. Daar waren wij niet blij mee! Maar de wedstrijd liep goed, behalve dat we telkens het doel miste! Dat was natuurlijk erg jammer. Zo ging het de hele wedstrijd en uiteindelijk ging de bel. Het was gelijkspel: 0-0. Nu telde alleen het doelsaldo en daar ging onze enthousiasme. Zij hadden een veel hoger doelsaldo dan wij. Dat was natuurlijk erg jammer!
Jongens
Eerst moesten we luisteren naar de regels, daarna ging het beginnen. We speelden 5 tegen 5. Er waren 4 spelers en 1 keeper. De eerste wedstrijd hadden we 8-0 gewonnen. Daarna hadden we een pauze van 30 minuten. De volgende wedstrijd hadden we ook gewonnen met 0-6. We keken ook bij de tegenstanders, omdat we niet heel veel te doen hadden. De volgende wedstrijd moesten we tegen De Dorpel. Die hadden we weer gewonnen met 3-0. We waren super blij. De pauze was weer heel vervelend lang. De vierde wedstrijd was weer een succes. We hadden met 11-0 gewonnen tegen de kinderen van Schiermonnikoog. De laatste wedstrijd moesten we winnen of gelijkspelen tegen Het Anker. Het was heel spannend, want in de laatste minuut scoorde de tegenpartij 3-3, maar gelukkig was dat de eindstand. Dat betekende dat we door waren en dat we op 26 maart weer mogen spelen. Iedereen was heel blij. Een half uur later was iedereen weer op weg naar school. Het was een hele leuke dag.

Florianne en Ruben

Oproep van de voor- en onderbouw
Nu het weer zo fantastisch mooi is, wordt er weer volop buiten gespeeld. De speelkleden komen op de grond te liggen en er worden al voorzichtig weer hutten gebouwd . Nu zijn onze kleden alleen aan een opfrisbeurt toe. Vandaar ook een vraag . Wie zou ons aan oude gordijnen of kleden kunnen helpen? Ze mogen ingeleverd worden in de voorbouw bij Eendenvijver. Veel spelplezier is gegarandeerd! Alvast bedankt namens de voorbouw en de onderbouw.

Voorleeskampioen van de Swoaistee
Zoals beloofd in het vorig Journaal, een foto van onze voorleeskampioen.

voorleeskampioen14.jpg


Fantastisch Kinderfilm Festival
Zaterdag 22 & zondag 23 maart 2014, Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen. Entree € 8,50. Reserveren: 050 312 04 33 of online kaarten kopen via www.groningerforum.nl
In het voorjaar van 2014 vindt alweer de vierde editie van het Fantastisch Kinderfilm Festival plaats. Dit filmfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar biedt een gevarieerd aanbod aan films en works
hops met dit jaar als thema "De keuken van Pruttel & Proef'. Naast fantastische kinderfilms voor alle leeftijden, kunnen de kinderen er spelen, onderzoeken, knutselen en wegdromen in de Speeltuin van de Verbeelding. Speel met de Spaghetti-Stop-Motion, waar je pastafiguren kunt creëren en tot leven kunt brengen. Ga naar Craque Madame Cuisine waar je je eigen taartjes kunt bakken, net zoals bij de bakker of mix je eigen limonaderecept in de Limonadefabriek. Gegarandeerd een leuke middag voor de kinderen!

Vakantierooster schooljaar 2013-2014

 • Goede Vrijdag/ Pasen 18 april t/m 21 april 2014
 • Meivakantie 26 april t/m 11 mei 2014
 • Hemelvaart 29 mei t/m 1 juni 2014
 • Pinksteren 9 juni 2014
 • Zomervakantie 5 juli t/m 17 augustus 2014

Margedagen schooljaar 2013-2014

 • Woensdag 4 juni 2014
 • Donderdagmiddag 19 juni 2014
 • Vrijdagochtend 4 juli 2014

Agenda

 • Donderdag 13-03 rapportage 7
 • Maandag 17-03 sportdag middenbouw
 • Dinsdag 18-03 or/mr
 • Woensdag 26-03 rapportage 2,4 en 6
 • Donderdag 27-03 rapportage 2,4 en 6
 • Vrijdag 28-03 weeksluiting Dek: Optimist, Kikkersloot, Vlot, Walvisbaai, Kotter
  Weeksluiting Ruim: Pinguïnrots, Eendenvijver, Schateiland, Matrozen, Jutters, Tjalk, Kameleon
 • Vrijdag 11-04 weeksluiting Dek: Robbenplaat, Krokodillen, Zeesterren, Tuimelaars, Tjotter, Skûtsje
  Weeksluiting Ruim: Schoener, Vissen, Flamingo's, Piratennest, Dolfijnen, Otters, Klipper

Journaaltjes:
De kosten van een Journaaltje: € 1,-
Advertenties inleveren bij Jacobien van den Hoofdakker

Vrije inloop koffietijd Swoaistee
Op dinsdagochtend 18 februari was er weer een "koffieuurtje" in Het Ruim. Het koffieuurtje van de Swoaistee wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze keer hebben we gesproken over de stichting Leergeld.

Welke kinderen komen in aanmerking? Stichting Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, die vanwege gebrek aan financiële middelen niet met hun leeftijdgenootjes mee kunnen doen aan activiteiten. Wat kan aangevraagd worden? Ouders of verzorgers kunnen bij de lokale Stichting Leergeld in hun gemeente een aanvraag indienen om hun kind(eren) te laten meedoen. Meedoen kan in principe op vier verschillende gebieden: onderwijs, sport, cultuur of welzijn:
Voor meer informatie kijk op www.leergeld.nl en op de facebook pagina van stichting leergeld en ook op www.kansvoormijnkind.nl staat veel nuttige informatie

Lijkt het u leuk om ook een keer aan te schuiven bij het koffie-uurtje? Soms is er een thema en soms ontstaat er een spontaan gesprek over allerlei onderwerpen die met opvoeden, ouderschap en kinderen te maken hebben. U bent altijd welkom en kunt komen en gaan wanneer het u uitkomt. Elke 3e dinsdag van de maand is er weer koffietijd. Hilde Post, wijkverpleegkundige en Hennie Mulder, consulent Centrum voor Jeugd en Gezin zijn aanwezig bij deze koffie-uurtjes.
Op dinsdag 18 maart zijn we er ook weer. Op andere dinsdagen loopt Hilde vanaf kwart voor 9 altijd even de school in. Als u iets wil vragen of bespreken, kunt u haar dan aanspreken. Ook kunt u altijd binnenlopen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, Anker 14
Wellicht tot ziens,
Vriendelijke groet,

Hilde Post, wijkverpleegkundige Centrum voor Jeugd en Gezin Lewenborg. telefonisch te bereiken op 06-52659126 of mail hilde.post@hvd.groningen.nl
Hennie Mulder, consulent Centrum voor Jeugd en Gezin Lewenborg
telefonisch te bereiken op 06-13197759 of mail h.mulder@cop-groningen.nl

Beste lezer,
pderoo.jpgGraag wil ik mij even voorstellen. Ik ben Petra de Roo en volg de opleiding HBO-Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. In het kader van mijn opleiding loop ik tot aan de zomervakantie stage bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Lewenborg. Jullie zullen mij dus samen met Hilde Post (mijn werkbegeleider) regelmatig op school en in de wijk zien.

Vriendelijke groet,
Petra de Roo


Aanbod Centrum Jeugd en Gezin najaar 2013

Koffie-uurtje op school
Elke 3e dinsdag van de maand
Een uur voor de ouders van de basisschool om te praten over hun kinderen, opvoeden en school. Tijd: 8.30 - 9.30 uur
Meer informatie bij Hilde Post, 06 52 65 91 26

Wereldlunch
Samen een gezonde lunch maken van recepten uit de hele wereld.
Tijd 9.30 tot 11.30 uur
Datum elke 1e woensdag van de maand
Locatie huiskamer van het CJG, Anker 14
Kosten 1 euro ( deelname alleen bij opgave )

Elke maandag- en donderdagochtend van 9.30 tot 11.45 uur, is er een inloopochtend voor ouder & kind. Een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, met opvoedgesprekken, informatie en spel.

Elke woensdagochtend van 9.30 tot 11.45 uur inloop voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, met opvoedgesprekken, informatie en spel.

Voor opgave en meer informatie over bovenstaande activiteiten kunt u terecht bij
Hennie Mulder, consulent Centrum voor Jeugd en Gezin Lewenborg
telefoon 0613197759 / h.mulder@cop-groningen.nl of loop even binnen bij het CJG, Anker 14
Kijk ook voor meer informatie op www.cjg.groningen.nl/lewenborg en op Facebook CJG Lewenborg

Activiteiten Kinderwerkplaats BK050 februari / maart
Kindercursussen
De kindercursussen gaan weer starten.
Wil je ook meedoen?
Er is nog plek in de volgende cursussen

Donderdag 30 januari 16.00 -17.30
Van houtskool krijg je vieze vingers
tekenen en schilderen
met Antje Sonnenschein

Zaterdag 1 februari 10.00 - 11.30
Textiel doe je zo!
Met Sandra Vermanen

Zaterdag 1 februari 10.00 - 11.30
Kinderwerkplaats op zaterdag
Met Anja Lofvers en Hilda Top

Kinderkunstcarrousel
Elke maand kun je kiezen uit een ander kunstproject.
2/9/16 februari 3 x zondagmiddag 13.30 - 15.30
Bouwen en een animatiefilm maken
met Rozemarijn Tromp en Stefan de Keijser
Voor kinderen van 4-12 jaar
3 zondagmiddag € 30

9/16/23 maart 3 x zondagmiddag 13.30 - 15.30
Lentedieren drukken en T-shirt ontwerpen
met Eline Stalman
Voor kinderen van 4-12 jaar
3 x zondagmiddag € 30

Wil je meedoen?
Er kunnen nog een paar kinderen bij.
Geef je op op: www.bk050.nl

VOORJAARS3-DAAGSE
Dinsdag 25, woensdag 26 en donderdag 27 februari 13.00 - 16.00
Vrije inloop in de voorjaarsvakantie
verschillende workshops voor kinderen in de Kinderwerkplaats
Kom binnenlopen, je hoeft je niet op te geven.
Voor kinderen van 4-12 jaar
€ 8

BK050 Werkplaats Beeldende Kunst
Onderdeel van Kunstencentrum Groep
Walstraat 34 9711 VS Groningen
050-8507100 bk050@kunstencentrumgroep.nl