Journaal
Journaal jaargang 39 nummer 17

Donderdag 30-04-15
Jaargang 39, nummer 17

Welkom
Daira Hovenkamp, Niels Voots, Tyana Ploegh, Asher Reiners Miranda, Nayvani Nggeolima, Senna Groenewold en Ava Ameri heten wij van harte welkom op De Swoaistee en we hopen dat zij een fijne tijd zullen hebben bij ons op school.

Afsluiting Afrika project
Morgen sluiten we het schoolproject Afrika af met een grote informatiemarkt in school. Alle kinderen hebben heel hard gewerkt de afgelopen weken. Deze markt vindt plaats van 11.00 tot 12.15 uur. De kinderen laten aan elkaar en aan alle ouders zien wat ze gemaakt en geleerd hebben over Afrika. We nodigen alle ouders uit om gezellig te komen kijken op school in de verschillende groepen.
Om 12.15 uur sluiten we met de kinderen af in de eigen groep.

Afrikapr151.jpg Afrikapr152.jpg
Koningspelen 2015

Voor het derde jaar zijn de Koningsspelen weer van start gegaan met een Koningsontbijt in de stamgroepen. Alle kinderen zagen er fantastisch uit in hun oranje kleding en genoten van het gezonde ontbijt. De rest van de ochtend stond in het teken van bewegen. Het weer zat mee, de zon scheen en de hele school was actief en sportief bezig. De kinderen van de voorbouw hadden op het schoolplein een spelletjescircuit, dat georganiseerd werd door een enthousiaste groep Alfastudenten. De onder- en middenbouw hebben op de sportvelden bij Kardinge plezier gehad met afwisselende sportspelen en atletiek. De kinderen van groep 6 en 7 hebben in het LeRoy gebied zich kunnen uitleven tijdens een survival, die mogelijk gemaakt werd door het team van Bslim. Deze ochtend werd voor een groot deel begeleid door de kinderen van groep 8. Mede door hun inzet en enthousiasme kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde derde editie van de Koningsspelen. Daarnaast willen we de werkgroep Sport en alle andere ouders bedanken voor hun hulp.

Koningsspelen152.jpg


De Weggeefkast
Binnenkort zal er een weggeefkast in onze school staan. Dit vonden wij een sympathiek initiatief en willen we er graag aan meewerken. Hieronder kun je precies lezen wat de weggeefkast inhoudt en wat je hier mee kunt doen.

weggeefkast15.jpg


Avondvierdaagse

Direct na de Meivakantie begint op maandag 18 mei de Avondvierdaagse. Opgeven kan nog steeds! Tot morgenmiddag 12.30 uur kun je het inschrijfformulier nog inleveren bij Dagmar (leerkracht Dolfijnen).

Collectebus
Elke vrijdag gaat de collectebus rond. In het vorige Journaal hebben we al geschreven over één van de goede doelen waar dit geld aan gedoneerd wordt. Naar aanleiding van het Afrika project hebben we nog een goed doel waar de opbrengsten uit de collectebus naar toe gaan. Lees hieronder het mooie verhaal van Issiaga.

issiaga.png

Tijdschriften

De Jutters zijn opzoek naar tijdschriften. Dit mag van alles zijn, maar het zou fijn zijn wanneer daar ook kinder-tijdschriften bijzitten. De tijdschriften kunnen afgeleverd worden bij Henriëtte en in het lokaal van de Jutters. Alvast hartelijk bedankt.

Schoolvoetbal 2015
Supertrots kunnen we zijn op de jongens van Swoaistee 1. Gisteren hebben zij na een fantastische ochtend voetballen in de tweede ronde de derde plaats behaald. Er werd fanatiek gespeeld, positief gecoacht en er werden mooie doelpunten gemaakt. In de halve finale bleek de tegenstander iets te sterk te zijn, maar waren de jongens erg blij met de behaalde beker. Graag laten zij jullie die op een volgende weeksluiting zien! Zij bedanken tevens de trainer en coach Gert-Jan en alle ouders die hen van en naar de Esserberg gebracht hebben.

Schoolvoetbal15.jpg


Doekoe-actie

De Doekoe-actie is van start gegaan!!! Dus je kunt gaan sparen!
Leukere schoolpleinen voor alle scholen uit de buurt. Met dit doel organiseert de Coop voor de tweede keer de Doekoe-spaaractie. Klanten sparen tijdens de actie voor gratis sport- en spelmaterialen voor scholen uit de buurt. Van 6 april tot en met 25 mei 2015 ontvangen jullie als klant van de Coop Doekoe-munten bij aankoop van geselecteerde producten. Jullie kunnen deze munten doneren aan scholen uit de buurt en in dit geval natuurlijk aan De Swoaistee.


Schoolfoto's
De inlogcodes voor de schoolfoto's zijn uitgedeeld. Wanneer je extra inloggegevens nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld gescheiden bent, kun je dit aangeven bij de stamgroepleider van je kind. Deze zijn nl. extra aan te vragen bij de fotograaf.

Timmerdorp
Ook deze zomer kunnen de kinderen weer los met hout en spijkers.
Na de succesvolle eerste editie zal ook dit jaar tijdens de laatste week van de zomervakantie een Timmerdorp worden georganiseerd. Van 11 t/m 14 augustus wordt door kinderen op het Suikerunie terrein een tijdelijk dorp gebouwd van pallets, hout en andere materialen.
Meer informatie kun je vinden onder deze link. Let op het opgeven begint vanaf 1MEI

Vakantierooster schooljaar 2014-2015

 • Meivakantie 2 mei t/m 17 mei 2015
 • Pinkstermaandag 25 mei 2015
 • Zomervakantie 4 juli t/m 17 augustus 2015

Margedagen schooljaar 2014-2015

 • Dinsdag 26 mei 2015

Agenda

 • vrijdag 01-05 afsluiting Afrika-project
 • zaterdag 02-05 begin Meivakantie
 • maandag 18-05 weer naar school
  avond4daagse
 • dinsdag 19-05 avond4daagse
 • woensdag 20-05 avond4daagse
 • donderdag 21-05 avond4daagse
 • maandag 25-05 Pinkstervakantie
 • dinsdag 26-05 margedag hele school
 • woensdag 27-05 weer naar school
 • vrijdag 29-05 weeksluiting
 • woensdag 03-06 wijksportdag groep 6 en 7
 • vrijdag 05-06 schoolfeest

De weeksluitingen beginnen om 11.30 uur.

Journaaltjes:
Leden gezocht: Voetbalvereniging DIO GRONINGEN zoekt nieuwe (jeugd)leden. Dio is een gezellige vereniging waar sportiviteit en spelplezier voor alle kinderen voorop staat. De trainingen worden gegeven op sportpark Kardinge.
Meer weten of mee trainen? Bel of mail naar Dio Groningen, 0623192982, info@diogroningen.nl of naar jeugd coördinator Rink Bakker 0615685117, bakker.rink@gmail.com. Op www.diogroningen.nl is nog meer informatie te vinden.

Nieuwe jeugdleden van harte welkom bij korfbalvereniging ROG en bij de ROG Kangoeroe Klup!!
Voor kinderen van 3-6 jaar organiseert ROG twaalf keer per jaar op zaterdagochtend de Kangoeroe Klup: verschillende spelvormen uiteraard met een knipoog naar het korfbal: rennen, springen, gooien, scoren en veel plezier!
Kinderen van 6 - 13 jaar spelen competitiekorfbal: 1 á 2 maal per week trainen en op zaterdag wedstrijden spelen.
Korfbal is een erg sociale sport, die door jongens en meisjes in gemengde teams wordt gespeeld. In de herfst en winter spelen we in Sporthal Beijum, in het voorjaar en de zomer op sportpark Kardinge.
Wil je kennismaken met korfbal en ben je tussen 6 en 13 jaar, dan kun je op maandag van 18-19 uur 3 maal gratis meetrainen met de jeugd van ROG. Of ben je tussen 3 en 7 jaar, kom dan op zaterdagochtend naar de Kangoeroe Klup en doe 3 keer gratis mee. Je kunt je aanmelden via: jb@rog-korfbal.nl, of telefoon 06-47440054 (Harma Haak, jeugdbestuur). Meer informatie over ROG, trainingstijden en informatie over de Kangoeroe Klup vind je op: www.rog-korfbal.nl .

De kosten van een Journaaltje: € 1,-
Advertenties inleveren bij Jacobien van den Hoofdakker

Aanbod Centrum Jeugd en Gezin najaar 2013

Elke 3e dinsdag van de maand
Een uur voor de ouders van de basisschool om te praten over hun kinderen, opvoeden en school.
Tijd: 8.30 - 9.30 uur
Meer informatie bij Hilde Post, 06 52 65 91 26

Elke maandag- en donderdagochtend van 9.30 tot 11.45 uur, is er een inloopochtend voor ouder & kind. Een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, met opvoedgesprekken, informatie en spel.

Elke woensdagochtend van 9.30 tot 11.45 uur inloop voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, met opvoedgesprekken, informatie en spel.

Voor opgave en meer informatie over bovenstaande activiteiten kunt u terecht bij
Hennie Mulder, consulent Centrum voor Jeugd en Gezin Lewenborg
telefoon 0613197759 / h.mulder@cop-groningen.nl of loop even binnen bij het CJG, Anker 14
Kijk ook voor meer informatie op www.cjg.groningen.nl/lewenborg en op Facebook CJG Lewenborg

Nieuwsbrief de Blauw Sterrenwacht
Dit voorjaar kun je op zonnige zondagen de Zon waarnemen bij het Infoversum, een lezing bijwonen over zwarte gaten en nog veel meer! Lees alles over de komende sterrenkundige activiteiten in Groningen in deze nieuwsbrief van de Blaauw Sterrenwacht.

Dit voorjaar: ZONdagen bij Infoversum
Heb je wel eens met eigen ogen zonnevlekken en zonnevlammen op de Zon gezien? Vanaf nu t/m zondag 21 juni gaan we op zonnige zondagen de Zon waarnemen bij het full dome-theater Infoversum in Groningen. We stellen hiervoor verschillende zonnetelescopen op en er zijn eclipsbrillen te koop om de Zon veilig te bekijken. Sterrenkundigen geven daarbij presentaties over de Zon, voor kinderen is er een speciaal programma.
Een ZONdag zonder Zon kan natuurlijk niet, dus dit is afhankelijk van het weer. Twee dagen voor aanvang van elke zondag stellen we vast of het weer het zal toelaten om de Zon te bekijken en besluiten we of de ZONdag doorgaat. Zodra het doorgaat ontvang je bericht via deze nieuwsbrief!

Zondag 21 juni: International SUNday
De serie ZONdagen wordt op zondag 21 juni afgesloten met een speciaal evenement voor de langste dag van het jaar en de start van de zomer op International SUNday. Note: deze ZONdag is niet afhankelijk van het weer, dus dit evenement op zondag 21 juni gaat sowieso door. Naast het reguliere programma van de ZONdagen zijn er die dag kinderlezingen door een sterrenjuf in de Jouw Energie van Morgen truck en voert SRON Netherlands Institute for Space Research ter plekke zonne-experimenten uit. Daarnaast zijn er speciale full dome-shows over de Zon in de 20 meter koepel van het Infoversum.
Alle ZONdagen vinden plaats van 13:00 - 17:00 bij het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. De ZONdagen zijn gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Eclipsbrillen voor veilig waarnemen van de Zon zijn op de dag zelf verkrijgbaar voor €2,- per stuk. Voor meer informatie over de ZONdagen, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Deelname aan de ZONdagen is uiteraard goed te combineren met een bezoek aan het Infoversum, voor programma's en toegangsprijzen zie www.infoversum.nl.

Lezing donderdag 30 april: Hoe en wat van het zwarte gat
Je hebt er vast wel eens van gehoord: Zwarte gaten. Maar wat zijn het nu eigenlijk en hoeveel zijn er? Sterrenkundige Marco Spaans geeft a.s. donderdag 30 april de lezing Hoe en wat van het zwarte gat in het Infoversum. Prof. Spaans vertelt wat zwarte gaten zijn en hoe zij de ultieme manifestatie van zwaartekracht vormen middels de kromming van ruimte en tijd. Ook sterren kunnen eindigen als zwarte gaten, met miljoenen zwarte gaten alleen al in onze eigen Melkweg. Een fascinerende lezing, helemaal in zo'n prachtige zaal met een gigantisch koepelscherm waar je middenin het heelal zit!
Deze lezing wordt gegeven op donderdag 30 april van 20:00 - 20:45 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. Tickets via www.infoversum.nl.

EU Kijkdagen zaterdag 9 mei: Reading our cosmic history bit by bit
In Nederland zijn er een heleboel projecten die financieel worden ondersteund door diverse Europese fondsen. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk om te laten zien wat er met dit geld gebeurt. Daarom zijn er ieder jaar de Europa om de hoek Kijkdagen. Zo organiseert Target, het expertise centrum van de Rijksuniversiteit Groningen voor Big Data, een speciale show op zaterdag 9 mei in het Infoversum om te laten zien wat zij doen op het gebied van sterrenkundig onderzoek.

Het thema van de show is Reading our cosmic history bit by bit en de sprekers zijn Saleem Zaroubi, Rees Williams, Gijs Verdoes Kleijn en Shawn Laatsch. Hun verhalen over het universum worden begeleid door indrukwekkende full dome beelden. De voertaal is Engels. De show vindt plaats op zaterdagochtend 9 mei van 10:00 - 11:00 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. Het evenement is gratis toegankelijk, maar aanmelden wordt aanbevolen via www.astro.rug.nl/kijkdagen.